O re-numire a lui Ursula von der Leyen în fruntea executivului UE părea o chestiune de rutină, dar conducerea sa a executivului UE și-a pierdut strălucirea în urma retragerii din funcție a alegerii sale pentru reprezentantul IMM-urilor, Markus Pieper, și în urma unor ezitări în ceea ce privește răspunsul său la criza din Orientul Mijlociu.
Postul de șef al Comisiei va fi pus în joc după alegerile UE. Cine ar putea fi celelalte opțiuni în afara lui Ursula von der Leyen?
Posibilitatea ca acum să nu primească aprobarea atât a liderilor UE, cât și a noilor eurodeputați în această vară a devenit o perspectivă mai realistă.
Principalul său argument de vânzare a fost întotdeauna continuitatea cu Comisia actuală, dar și lipsa de concurenți reali pentru postul său.
Nume alternative circulă acum, totuși – cel puțin în Bruxelles – cu toate că ceilalți candidați nu își vor arunca oficial pălăria în ring înainte de alegeri.
Mario Draghi, the Wizard
Discursul lui Draghi (16 aprilie) la forumul social de înaltă nivel din La Hulpe a fost salutat de presa italiană ca o candidatură subtilă pentru postul de top. Chiar și în Bruxelles, fostul prim-ministru italian se bucură de o reputație de a face lucrurile să se întâmple, parcă prin magie.
Cu toate acestea, secretele vrajitoriei sale rămân eluzive – vraja sa în fața crizei datoriilor din zona euro a fost “orice va fi necesar”. Se pare că dezvoltă o nouă incantație în legătură cu raportul privind competitivitatea pe care îl pregătește, comandat chiar de von der Leyen însăși, referindu-se la necesitatea “unei schimbări radicale”.
Pro: Probabil cel mai cunoscut politician european, cu o aură de infailibilitate, de asemenea, perceput să fie deasupra luptelor politice de partid.
Contra: Riscul de a avea pe cineva care este “prea bun” în postul de top, umbriind pe toți ceilalți – unul dintre motivele care au determinat partidele italiene să renunțe la mandatul său de prim-ministru.
Nume alternative circulă acum, totuși – cel puțin în Bruxelles – cu toate că ceilalți candidați nu își vor arunca oficial pălăria în ring înainte de alegeri.
Kristalina Georgieva, the Evergreen
Președintele Consiliului European în exercițiu, Charles Michel – care va fi un intermediar cheie în negocierile pentru următoarele posturi de top din UE – a declarat înaintea summitului special al UE din aprilie că următoarea Comisie va fi una ‘economică’.
Dacă acest lucru este adevărat, cine ar fi mai potrivit decât actualul director al Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, pentru postul de top?
Numele fostului comisar european pentru buget este o constantă atunci când sunt discutate posturile cheie din UE – și a fost deja vehiculat în 2019 când von der Leyen a fost în cele din urmă numită.
Pro: Ar putea fi primul șef al Comisiei din Europa de Est mult așteptat de la “Marea Extindere”.
Contra: A fost reconfirmată recent ca director al FMI și, în comparație cu alți candidați, are mai puține conexiuni cu decidenții cheie din Bruxelles.
Probabilități: Ridicate cu sprijinul Consiliului pentru susținerea țărilor din Est, solide până la incerte în Parlament.
Andrej Plenković, the Outsider
Dacă vom avea un alt Spitzenkandidat oficial în cazul în care von der Leyen ar fi respinsă, Partidul Popular European de centru-dreapta (PPE) are și alte opțiuni – inclusiv Plenković.
Prim-ministrul croat conduce guvernul din 2016 și ar putea fi tentat să urmeze o carieră mai internațională, în special dacă partidul său este învins în alegerile naționale programate pentru această săptămână.
Pro: Experiență îndelungată ca șef de guvern, provine din cel mai nou stat membru al UE – un semnal de bunăvoință către țările candidate de pe lista de așteptare.
Contra: Profilul mai mult “politician” decât “policentric”.
Probabilități: Prietenia cu mulți lideri europeni ar putea face ușoară numirea sa, dar confirmarea ar depinde de abilitatea de a construi coaliții în Parlament.
Roberta Metsola, the Apprentice
Și dacă Michel se înșeală și Europa optează pentru o altă Comisie “geopolitică”? În acest caz, numele președintelui român ar putea apărea ca dintr-un joben.
Iohannis candidează și pentru postul de Secretar General al NATO – deși prim-ministrul olandez Mark Rutte pare să aibă avantaj în această cursă – deci el are o viziune pregătită pentru apărarea Europei care ar putea fi reciclabilă pentru următoarea Comisie.
Pro: Candidat dintr-o țară din estul Europei și din PPE.
Contra: Depinde de rezultatul cursei NATO.
Probabilități: Văzut relativ bine în Consiliul European, dar are nevoie de o majoritate PPE în Parlament.