Amnesty International: Ordinea post-1948, ‘în pericol de decimare’, ca urmare a razboaielor din Gaza si Ucraina.”

0
174

Amnesty International trage un semnal de alarma ferm asurpa faptului ca lumea se confruntă cu colapsul ordinii internaționale stabilita in 1948, dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial datorita conflictelor armate brutale din Gaza și Ucraina. Mai mult, cele mai mari puteri ale lumii tind sa raspandeasca politici autoritare, a avertizat organizatia.

Raportul acuză cele mai puternice guverne ale lumii, inclusiv China, Rusia și Statele Unite, că conduc disprețul global față de regulile și valorile internaționale consacrate în Declarația Universală a Drepturilor Omului din decembrie 1948.

Raportul anual al unei organizații internaționale pentru drepturile omului detaliază ipocrizia unor dintre cele mai puternice țări din lume

Războiul din Gaza început pe data de 7 octombrie, reprezinta un adevarata “infern”, unde “lecțiile morale și legale ‘never again’ [din 1948] au fost sfâșiate într-un milion de bucăți”. a scris Secretarul General Agnes Callamard în prefața raportului sau.

Remarcând că Hamasul a comis “crimine oribile” în asaltul său asupra comunităților din sudul Israelului pe 7 octombrie, Callamard a spus că ulterior “campania de represalii” a Israelului a devenit o “campanie de pedepsire colectivă” a poporului din fasia Gaza.

Situatia din Gaza 2024

Amnesty a declarat că în timp ce Israelul a continuat să ignore dreptul internațional al omului, SUA, cel mai important aliat al său, și alte țări, inclusiv Marea Britanie și Germania, sunt vinovate de “un grotesc dublu standard”, având în vedere disponibilitatea lor de a susține autoritățile israeliene și americane impotriva Gaza, în timp ce condamnă crimele de război ale Rusiei în Ucraina.

“Disprețul flagrant al Israelului față de dreptul internațional este amplificat de eșecurile aliaților săi de a opri vărsarea de sânge civil indescriptibilă îndreptată împotriva populatiei din Gaza. Mulți dintre acesti aliați ai Israelului au fost chiar arhitecții acelui sistem de drept post-Al Doilea Război Mondial”, a spus Callamard. “Împreună cu agresiunea continuă a Rusiei împotriva Ucrainei, numărul crescând de conflicte armate și încălcări masive ale drepturilor omului observate, de exemplu, în Sudan, Etiopia și Myanmar – ordinea globală bazată pe reguli este în pericol de decimare.”

Eforturi de salvare a civililor din zona Gaza 2024

Cel puțin 34.183 de palestinieni au fost uciși și 77.143 au fost răniți în atacurile israeliene asupra Gaza în ultimele șase luni, în timp ce peste 1.100 de persoane au fost ucise și zeci au fost luate prizoniere de către Hamas pe 7 octombrie.

Moscova, un membru permanent al Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite (CSNU) cu drept de veto, a trimis trupe în Ucraina în februarie 2022 într-o invazie pe scară largă. Amnesty International a declarat că Moscova continuă să încalce dreptul internațional cu “atacuri deliberate împotriva civililor” și utilizarea “torturii sau altor tratamente inumane împotriva prizonierilor de război”.

China, un alt membru al CSNU cu drept de veto, a continuat, între timp, să “se protejeze de scrutiniul internațional pentru crimele împotriva umanității pe care continuă să le comită, inclusiv împotriva minorității uigure” în regiunea de vest îndepărtată Xinjiang.

ONU a dezvăluit în premieră existența rețelei de centre de detenție în 2018, afirmând că cel puțin 1 milion de uiguri și alte minorități etnice erau ținute acolo. China a recunoscut ulterior existența taberelor în regiune, dar a spus că acestea sunt centre de formare profesională necesare pentru a combate “extremismul”.

În octombrie 2022, Consiliul Drepturilor Omului al ONU a votat să nu dezbată problema, chiar dacă biroul ONU pentru drepturile omului a concluzionat că amploarea abuzurilor presupuse ar putea constitui “crime împotriva umanității”.

Amnesty International – organizatie ce lupta pentru drepturile si libertatile omului

“Ura și frica”

China și Rusia au fost, de asemenea, criticate pentru rolul lor continuu în Myanmar după ce armata a preluat puterea printr-un lovitură de stat în februarie 2021.

Cel puțin 1.000 de civili au fost uciși doar anul trecut, a afirmat Amnesty, în mijlocul războiului civil din ce în ce mai intensificat al țării. Armata a fost acuzată de abuzuri generalizate, inclusiv de vizarea civililor cu atacuri aeriene și incendierea satelor. Mai mult de 2,7 milioane de persoane au fost deplasate, iar aproape 19 milioane au nevoie de ajutor umanitar, potrivit Comitetului Internațional de Salvare.

“Nu armata Myanmarului, nici autoritățile ruse nu s-au angajat să investigheze rapoartele privind încălcările evidente”, a declarat Amnesty. “Ambele au primit sprijin financiar și militar din partea Chinei.”

Sursa articol: aljazeera

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here